Kaihun kierros

Kaihun kierros sopii kaikenikäisille luonnossa liikkujille. Kierroksen voi tehdä rauhallisesti edeten ja luonnon ihmeitä katsellen ja seuraten tai lenkkeillen polveilevassa kangasmaastossa. Kaihun kierros on erinomainen perheillekin sopiva käyntikohde aivan Mikkelin keskustan tuntumassa. Kaihun kierros on 2,5, kilometriä pitkä. Sen kiertäminen vie aikaa noin 35 minuuttia. Reitti etenee osittain asfaltoitua tietä pitkin ja kangasmaastossa. Sen voit siis huoletta kulkea kevyemmälläkin lenkkeilyvarustuksella. 

Saapuminen

Helpoiten kierroksen pääset aloittamaan Kaihun kodan parkkipaikalta. Kierroksen lähettyvillä on monta pysäköintimahdollisuutta mutta kodan parkkipaikalta pääset suoraan lenkin varrelle. 

Autolla
Laita navigaattorin osoitteeksi Pursialankatu 3, 50100 Mikkeli niin löydät kätevästi perille. Pysäköinti on maksutonta ja parkkitilaa on reilusti. 

Julkisilla
Tällä hetkellä Kaihun kierroksen lähtöpisteille ei pääse julkisella liikenteellä. 

Kävellen
Torilta matkaa Kaihunkierroksen alkuun on vain 1,2 kilometriä, joten saapuminen onnistuu helposti myös kävellen, mikäli haluat jättää auton keskustaan.
 

Katso mitä kaikkea kierroksen varrelta löytyy
''Lähteiden kohdalla lenkkeilijän tai luonnosta nautiskelijan onkin oiva tilaisuus rauhoittua hetkeksi kuuntelemaan veden solinaa. ''

Kierroksen eteneminen 

Kaihun kierroksen voi aloittaa useasta kohtaa reitin varrelta. Useita reittiselosteita löytyy opasteista Kaihunharjun eteläpäästä sekä Kattilanlahden ja Kaihunlahden länsirannoilta. Reitillä kävellään Ristiinantien vieressä asfaltoidulla kävelytiellä sekä Kaihunharjun polkua pitkin luonnosta nauttien. Reitin varrelta otettuja kuvia ja lisävinkkejä löydät mm outdooractiven sivustolta.

Maasto on helposti kuljettavaa tasaista asfaltti- ja hiekkatietä, jonka varrella on levähdyspenkkejä taukoja varten.

Reitiltä on yhteys Mikkelipuistoon, josta löytyy lisää Saimaa Geopark infoa, piknik mahdollisuus, grillauspaikka, kahvila ja ravintola sekä ihastuttava puutarha. Kattilanlahden länsipuolelta on puolestaan kulku Urpolan luontokeskukseen, jossa myös tulipiste grillausta varten sekä paljon muuta nähtävää.

Vieraile myös

Hiidenkirnu 

Kaihun kierroksen yhteydessä kannattaa vierailla myös Pursialan hiidenkirnulla, jonne on matkaa Kaihunharjun eteläpäästä noin yksi kilometri. Pursialan hiidenkirnu on yksi Suomen suurimmista (syvyys 8 m, halkaisija 2-3 m). Se muodostui jäätikköjokitunnelissa virranneiden sulamisvesien uurtamana noin 11 400 vuotta sitten.

Kaihunkierros sopii osittain myös liikuntarajoitteisille 

Pyörätuolilla reitin voi kulkea osittain esimerkiksi Kaihun kodan parkkipaikalta lähtien. Alkumatkalla polut ovat leveitä ja hyvässä kunnossa olevaa kangasmaastoa tai asfalttia, joten kulkeminen on helppoa. Jo reitin alkuvarrelta löytää ihastuttavan lammen sekä suihkulähteen, jota ihastella. Reitin edetessä maasto on kuitenkin mäkinen, joten suosittelemme kiertämään reitin vain soveltuvilta osin. 

Historiaa 

Mannerjäätikön alta 11 300 vuotta sitten paljastui vesien ympäröimä teräväpiirteinen harjuselänne, jota kutsutaan tänä päivänä Kaihuksi. Tämä on upea geologinen harjupolku, jonka reitin varrelle kätkeytyy kodan ja uimarannan lisäksi myös historiallisia luonnonmuovaamia nähtävyyksiä kuten Hiidenkirnu. Saimaa Geopark -sivustolla lisää tietoa alueen syntyhistoriasta.