Urpolan luontokeskus tarjoaa elämyksiä koko perheelle

Urpolan luontokeskus on virkistävä ja monipuolinen retkikohde Saimaa Central Parkissa. Se on myös yksi Saimaa Geoparkin luonto- ja kulttuurikohteista (kohde nro 51). Luontokeskus sijaitsee Urpolanjoen varrella, aivan luonnonsuojelualueen reunalla.

Matkaa Mikkelin torilta Urpolan luontokeskukseen on 1,6km.

Urpolan luontokeskus toimii Mikkelin vanhimmassa, vuodelta 1782 peräisin olevassa asuinrakennuksessa.

Kesäkaudella avoinna olevaan Urpolan luontokeskukseen kootaan vuosittain luontoaiheinen näyttely. Luontokeskuksessa on myös koottuna tietoa sekä Urpolan kaupunginosan että rakennuksen historiasta. Sisätiloihin on mahdollista tutustua kesäisin keskuksen aukioloaikoina.

Ympäri vuoden luontokeskuksessa on mahdollista järjestää leirikouluja sekä tiloja voi varata kokouskäyttöön. Luontopolulla voi myös kulkea läpi vuoden sekä käyttää merkittyjä nuotiopaikkoja. Polttopuita saat luontokeskuksesta sen aukioloaikoina, talvikaudella omat puut mukaan.

Piha-alueen infotauluista löytyy tietoa mm. luonnoisuojelualueen kasvillisuudesta sekä Mikkelin geopark kohteista.

Historian havinaa myös rakennuksessa

Pikku-Urpolaksi kutsuttu rakennus on Mikkelin kaupungin vanhin asuinrakennus. Aikoinaan se on ollut Peitsarin kaupunginosan vanha pappila ja siirretty sieltä Urpolaan. Rakennus on hirsirakenteinen ja rappauspinta siihen on tehty myöhemmällä ajalla. Sisääntullessa huomio kiinnittyy vinoihin ja erilaisiin ikkunoihin, rakennuksen jo itsessään henkiessään vanhaa. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen rakennus ja tärkeä osa MIkkelin historiaa.

Luontokeskus on myös Saimaa Geopark -keskus

Urpolan luontokeskus on yksi Saimaa Geopark -keskuksista. Saimaa Geopark -showroomissa on mikkeliläisen OiOi Collective Oy:n teknologialla toteutettu interaktiivinen seinä, jota koskettamalla on mahdollista tutustua Saimaa Geopark -faktoihin esimerkiksi Saimaan synnystä tai herättää henkiin Terhi Kastehelmen mielikuvituksellinen seinämaalaus.